smaller reset larger        English  Dansk

Hovedmenu

Alle tidsangivelser er i GMT +1 (DST) :: Klokken er nu 11:07 am.

Undermenu

Artikel data
Artikel ref
6459-IJKL-5973
Skrevet den
Fri, 4th Apr 2008
Dato for ændring
Fri, 4th Apr 2008

(Glemt?)

Hvad er et TLD?

Spørgsmål

Hvad er et TLD?

Besvar

TLD står for Top Level Domain. For at DNS skal kunne virke, så er det en forudsætning at der navngives med unikke navne. Dette er gøres ved at oprette et navne-hierarki med træstruktur der starter i en "rod" eller "root" der er unavngiven, men kendetegnet ved ".". Herudfra går der grene til Top Level Domæner (TLD). Disse TLD'er bestod oprindeligt af 7 domæner navngivet med 3 bogstaver:

.com

Kommercielle organisationer som f.eks. microsoft.com

.edu

Uddannelse organisationer, nu i hovedsag de fire-års "colleges" og universiteter i USA, som f.eks. cmu.edu

.gov

Afdelinger under den amerikanske regering f.eks. fbi.gov

.int

Internationale organisationer som f.eks. nato.int

.mil

Det amerikanske militær som f.eks. af.mil for US Air Force

.net

Netværksrelaterede organisationer som f.eks. internic.net

.org

Et top-level domæne for de organisationer der ikke passer ind andre steder

Herudover findes en lang række andre 2 bogstavs TLD'er der har navn efter ISO's bestemmelser om navn og lande. F.eks.:

Danmark

.dk

Italien

.it

Rusland

.ru

England er dog en undtagelse pga. brugen af .uk, i stedet for ISO's GB.

16. november 2000 vedtog ICANN indførelsen af 7 nye TLD'er. De er .aero, .biz, .coop,.info, .museum, .name og .pro.

Til "root" findes der en række servere der svarer authoritativt for ".". Det samme findes der til TLD'er og second level domæner osv.

Root-serverne administreres af "ICANN" (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), der ligeledes har det overordnede ansvar for alle TLD'er - dog har de uddelegeret det ansvar for lande-TLD'er til organisationer i de respektive lande.

Ansvaret for .dk er placeret her i Danmark hos DK-Hostmaster A/S. På samme måde er ansvaret for second level domæner under .dk er placeret hos de enkelte organisationer og virksomheder der har DK-hostmaster-registrerede DNS-servere.